Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Γεωγραφικά στοιχεία


Ο τόπος για τον οποίο αναφέρομαι είναι το Βενεράτο ,ιστορικό χωριό του Νομού Ηρακλείου Κρήτης, ανάμεσα στις επαρχίες Τεμένους και Μαλεβυζίου, έδρα του δήμου Παλιανής.
Βρίσκεται σε απόσταση 19 χιλιομέτρων νότια του Ηρακλείου, σε μια από τις χαμηλότερες λοφοσειρές του Ψηλορείτη σε υψόμετρο 305 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Το κλίμα είναι εύκρατο με ήπιο σχετικά χειμώνα και καλοκαίρι, αν και κατά διαστήματα έχουν σημειωθεί χιονοπτώσεις προσδίνοντας μια γραφική πινελιά στο τοπίο. Το έδαφος είναι ημιορεινό και εύφορο. Η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται με την γεωργία κυρίως με την αμπελοκαλλιέργεια και ελαιοκαλλιέργεια. Η ποικιλομορφία του εδάφους έχει οδηγήσει στην παράγωγή εξαιρετικής ποιότητας επιτραπέζιου σταφυλιού, σταφίδας και κρασιών, δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ευρύτερη περιοχή είναι από τις κορυφαίες στον αμπελοοινικό τομέα της Κρήτης.
Το δημοτικό διαμέρισμα Βενεράτου έχει 1085 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και σ’ αυτό περιλαμβάνονται οι οικισμοί Πύργος (3 κάτοικοι), Σινάπι(8 κάτοικοι) και Ι.Μ. Παλιανής (34 κάτοικοι)
Περιφερικά και ακτινωτά σε μικρή απόσταση του Βενεράτου βρίσκονται τα υπόλοιπα χωριά του δήμου Παλιανής: η Αυγενική, τα Κεράσια η Σίβα και οι Δαφνές (δήμος Ηρακλείου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου