Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΒΕΝΕΡΑΤΟ

H ιδιαίτερη μορφολογία του κρητικού εδάφους έχει δημιουργήσει αναρίθμητα φαράγγια σε ολόκληρο το νησί, τα οποία διακρίνονται για την ομορφιά και τη σπάνια βιοποικιλότητά τους.





Όλα τα φαράγγια έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς είναι άγρια και συγχρόνως πανέμορφα, επιβλητικά σπήλαια, φυτά και βότανα της Κρήτης, θάμνοι, άγρια βλάστηση, σπάνια είδη από πλατάνια, αγριολούλουδα αλλά και κυκλάμινα συνθέτουν μία μοναδική παλέτα χρωμάτων και μυρωδιών.




Φαράγγι Βενεράτου


Πρόκειται για φαράγγι μικρού σχετικά μήκους. Ξεκινά κάτω από την Αυγενική συνεχίζει κάτω από την Μονή Παλιανής και καταλήγει στην εκκλησία του Αγίου Φανουρίου στο Βενεράτο. Είναι μια όαση δροσιάς αφού σε όλο το μήκος του σχηματίζονται εντυπωσιακοί καταρράκτες. Ο επισκέπτης εκτός από την υπέροχη χλωρίδα και πανίδα με ποικιλία άγριων φυτών και πουλιών, μπορεί να θαυμάσει και μια σπηλιά με σταλακτίτες, οι ντόπιοι την λένε "Γρα σπηλιάρα", έχει αρκετό φως και στην οροφή της φωλιάζουν αγριοπερίστερα. Επί τουρκοκρατίας το μέρος αυτό χρησίμευε ως καταφύγιο του ντόπιου πληθυσμού. Οι γηραιότεροι στο Βενεράτο λένε ότι κάποτε έμαθαν οι Τούρκοι την κρυψώνα από προδοσία, πήγαν και κατέσφαξαν όσους βρήκαν εκεί. Eπίσης χρησίμευσε ως καταφύγιο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Το φαράγγι διασχίζει ο ποταμός Απόλωνας, έχει νερό όλο τον χρόνο, φυσικά ανάλογα την εποχή, και την ποσότητα των βροχοπτώσεων, η βλάστηση είναι πυκνή, στις πιο απόκρημνες πλαγιές φυτρώνουν αρωματικά βότανα όπως ρίγανη, θύμοι και φασκομηλιές.

Στην κήτη του υπάρχει ένας παλιός νερόμυλος καλυμμένος από κισσούς. Το φαράγγι είναι μικρό περίπου 300 μέτρα μήκος, το ύψος του είναι περίπου 25 μέτρα, και το πιο στενό του σημείο είναι γύρω στους 60 πόντους.
Eίναι εξαιρετικά επιβλητικό και έχει άγρια ομορφιά.
Το φαράγγι ουσιαστικά τελειώνει στο πιο στενό του σημείο που ονομάζετε "κουρούπι"το συναντάμε περίπου 80 μέτρα πιο κάτω από την Γρά σπηλιάρα, είναι ένα επιβλητικό μέρος με τα τοιχώματα του φαραγγιού να υψώνονται και σχεδόν να ενώνονται, το νερό από εκεί γκρεμίζετε απότομα σχηματίζοντας μικρούς καταρράχτες ενώ ο ήχος του νερού σε εμποδίζει να ακούσειςκάτι άλλο, δεξιά υπάρχει ένα σχίσιμο στο βράχο που ίσα χωράει έναν άνθρωπο, έχει μήκος περίπου 20 μέτρα, σε οδηγεί στην πίσω πίσω πλευρά του βράχου, και είναι αδιέξοδο γιατί συναντάμε ένα μικρό απόκρυμνο γκρεμό 7 μέτρων, στον πυθμένα του σχηματίζεται ένας βαθύς "κόλυμπος", αυτό το σημείο είναι συνδεμένο από τους ντόπιους με διάφορους μύθους, παραδόσεις, ιστορίες, είναι ένα παραδεισένιο μέρος που συνδυάζει τον βράχο το νερό και τα δέντρα καταπληκτικά, .Το φαράγγι αυτό από γεωλογικής άποψης είναι ένα από τα πολλά επιφανειακά σεισμικά ρήγματα, για αυτό υπάρχουν μεταγενέστερες όμως εμφανείς πτώσεις βράχων οι οποίοι σε αναγκάζουν να χρησιμοποίησης και τα χέρια για λίγη αναρρίχηση προκειμένου να το διασχίσεις. Επειδή το φαράγγι είναι στενό, με απόκρημνες πλαγιές και με μεγάλες αρνητικές κλήσεις, είναι απαραίτητο το κράνος, καθώς οι κατολισθήσεις είναι συχνές. Παλαιότερα το φαράγγι φιλοξενούσε όλα εκείνα τα είδη υδρόβιας ζωής χελώνες, χέλια ,καβούρια και άλλα, τώρα λόγω της περιβαντολογικής μόλυνσης έχουν μείνει ελάχιστα και για αυτό έχουν ευθύνες οι τοπικές κοινωνίες και οι αρχές τους. Το τελευταίο διάστημα αρκετοί από τους πολίτες έχουν ευαισθητοποιηθεί και λαμβάνονται πρωτοβουλίες για την διάσωση και ανάδειξη του.





















Ο Άγιος Φανούριος
Ο Άγιος Φανούριος αποτελεί στην ουσία συνέχεια και έξοδο του φαραγγιού του Βενεράτου. Είναι περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με πλούσια βλάστηση . Το όνομα του το έχει πάρει από το ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου το οποίο είναι κτισμένο κάτω από ένα βράχο με ιδιαίτερα αρνητική κλίση. Η εκκλησία έχει κτιστεί το 1930 αλλά πιθανότατα προυπήρχε ναός από την ενετική εποχή, όπως αποδεικνύουν έγγραφα της ενετικής και οθωμανικής περιόδου. Κάτω από την εκκλησία δίπλα σχεδόν στις όχθες του ποταμού Απόλλωνα βρίσκεται πηγή με πόσιμο νερό το οποίο υδροδοτούσε παλαιότερα την κοινότητα Βενεράτου.Στην πηγή υπήρχε παλαιότερα κρήνη χτισμένη το 1497, καταστράφηκε όμως το 1920 γιατί δεν έτρεχε νερό και θεώρησαν ότι φταίει το χτίσιμο.
Τον Αύγουστο στην γιορτή του Αγίου Φανουρίου γίνεται πανηγύρι με παραδοσιακό γλέντι.




















ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


1 σχόλιο: