Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

Το κρύο ζύγωσε για τα καλά αυτές τις τελευταίες μέρες του Γενάρη. Η θερμοκρασία έχει κατέβει αισθητά και η ατμόσφαιρα έχει παγώσει.Το χιόνι έχει ντύσει το γειτονικό" Κουδούνι" και έχει πασπαλίσει τις Ασιτιανές πλαγιές μέχρι τον  Άγιο Παντελεήμωνα. Χιονιάς με τα όλα του. Βροχή κρύο χιονόνερο όλα μαζί συνταιριάζουν τη συνταγή για μια καλή χιονιά..
-Λέτε να το στρώσει τελικά ;
- Αν έχει .....φιλότιμο, μου απαντά ο φίλος μου ο Μανώλης.από τα Κεράσα.
 Οι καμινάδες από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες στα γύρω χωριά της Παλιανής αχνίζουν ασταμάτητα. Φέτος με την κρίση που λεφτά για πετρέλαιο, οι περισσότεροι ξαναγύρισαν στις παραδοσιακές μεθόδους πυροστιάς, μέχρι και τα μαγκάλια ξαναβγήκαν στην επιφάνεια..
Στους δρόμους η κίνηση λιγοστή. Μερικοί ατσελέγοι (σπουργίτια) πεταρίζουν βιαστικά ψάχνοντας να βρουν κανένα ψίχουλο ή σπόρο της τελευταίας στιγμής.
Στα καφενεία τα γεροντάκια πίνουν ζεστά βραστάρια  και κονιακάκι για να ζεσταθούν και αναπολούν ιστορίες για άλλες εποχές, για άλλες κρίσεις ( άραγε πόσες κρίσεις έχουνε δει τα μάτια τους ;) χλευάζοντας τους καλομαθημένους νεώτερους που ζουν μέσα στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα του σήμερα.
- Νέοι σου λένε, κατέχετε μωρέ σεις ηντά θα πει πείνα , δυστυχία, κακουχία ; Εμείς δυό πολέμους περάσαμε και πάλι εσταθήκαμε στα πόδια μας,.... λέει ο μπάρμπα Χρήστος σηκώνοντας το χέρι του για  να δώσει περισσότερη έμφαση σ' αυτά που έλεγε.
- Εσείς ετσά είχατε μάθει μπάρμπα. μα εδά οι εποχές και οι απαιτήσεις έχουνε αλλάξει, εμάθαμε αλλιώς και μεις και τα κοπέλια μας.... τον αντικρούει δικαιολογημένα ένας νεώτερος.
 Πιο πέρα μια παρέα "καλομαθημένοι"  νεόκοποι, πίνουν ρακί με οφτές πατάτες και ελιές, κάνοντας πειράγματα μεταξύ τους
- Εβίβα και όποιος δε μας αγαπά να καβαλικεύει το μελίτακα  και τα πόδια του να μην ακουμπούνε χάμε!!
- Άντε μωρέ να χιονίσει μπας και δούμε κιαμιά άσπρη μέρα στη ψυχή μας !!!
- Να ψοφήσουν και τα μικρόβια που μας ταλαιπωρούνε, συμπληρώνει με νόημα και ο τρίτος.
 Κι επειδή δεν ξέρω αν έχει φιλότιμο να χιονίσει τελικά ή θα μας αφήσει  με τη γεύση της προσμονής αποφάσισα να δημοσιεύσω ορισμένες φωτογραφίες του Μένου από άλλες χιονιές στο χωριό.Άντε και καλή χιονιά....ανε ΄χει φιλότιμο...... μπας και δούμε καμιά άσπρη μέρα στη ψυχή μας !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου