Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Σύλλογου Βενερατου ΙΟΥΝΗΣ 2011

Δυναμικά και φέτος άνοιξε το καλοκαίρι ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΝΕΡΑΤΟΥ«ΑΠΟΛΛΩΝ» διοργανώνοντας ποικίλες και αξιόλογες εκδηλώσεις στους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.
Έτσι παρά την οικονομική κρίση και την γενικότερη απογοήτευση που μας έχει κατακλύσει τα μέλη του Πολιτιστικού Σύλλογου Βενερατου΄προσφέρουν μερικές στιγμές ανάπαυλας και ανέξοδης χαλάρωσης από την σκληρή καθημερινότητα, εμμένοντας όπως πάντα στην παράδοση και με επίκεντρο το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Μπράβο παιδιά, συνεχίστε έτσι !!!
Η αρχή έγινε  την Κυριακή 5 Ιουνίου στην γραφική «Πλάτσα» του Βενεράτου, όπου τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου ερμήνευσαν και διηγήθηκαν 'ένα αυτοσχέδιο θεατρικό εργαστήρι, διάφορες ιστορίες βασισμένες σημειολογικά στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον του τόπου.
Η ιδέα για την εκδήλωση ήταν του ηθοποιού από το Βενεράτο Γιώργου Ηλιάδη (γνωστός και ως ο καφετζής στη Σπιναλόγκα από την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Το Νησί») όπου με αυτόν τον τρόπο έκανε παρουσίαση του βιβλίου του.
Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν τσικουδιά και μεζέδες ενώ την εκδήλωση πλαισίωσε το χορευτικό συγκρότημα του Στέφανου Σταυρουλάκη με παραδοσιακούς χορούς.
 Για την εκδήλωση ο Γιώργοε Ηλιάδης έγραψε:
"Μια ιστορία χωριανέ θα σου διηγηθούμε και εδουλέψαμε πολυ για να ετοιμαστούμε. Έχει και πλάκα και πλοκή προτάσεις μα και  λύσεις, έλα να σε ζαλίσουμε μα μην αγανακτήσεις…Μην περιμένεις βέβαια να σου τα πούμε όλα,"μεζέ" θα σε κεράσουμε από την κατσαρόλα. Αν σου αρέσει ο "μεζές" και θες και άλλο πιάτο, εμείς θα σε τρατάρουμε πάλι στο Βενεράτο. Αν δε σ’αρέσει ο "μεζές" και σου μυρίζει σάπιο, όλοι θα καταλάβουμε πως θες να δείρεις κάποιο! Εμείς θα φάμε ένα-δυο μα το πολύ "μπερντάκι",φυλάξετε το χωριανοί για τον.. Χοντροζουμάκη!


ΠΑΜΕ ΦΑΡΑΓΓΙ ;To Σάββατο, 11 Ιουνίου · 10:00 π.μ- 6:00 μμ. 
«Κάθοδος» στο μαγευτικό σε φυσικό κάλλος φαράγγι του Βενεράτου δήμου Ηρακλείου Κρήτης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιουνίου 2011 με στόχο την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας στον υγροβιότοπο και την ανάδειξη του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος, μετά από πρόταση του πολιτιστικού συλλόγου Βενεράτου και με τη συμμετοχή των τοπικών συμβουλίων Βενεράτου, Αυγενικής, Σίβα, Κερασίων και όλων των τοπικών συλλόγων (πολιτιστικών, Γυναικών, Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών δημοτικού και γυμνασίου). Δυναμική αναμένεται να είναι η συμμετοχή των Minoistas, η παρουσία μελών του Τμήματος Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας και εκπροσώπων συλλόγων από διάφορες περιοχές της Κρήτης.
Σημαντική είναι η συμβολή στη διοργάνωση καθηγητών και σπουδαστών του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας – Εργαστήριο Τοπικής Ανάπτυξης ΤΕΙ Κρήτης.
Επίσης θα μετέχει ο ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγραμματος νησιωτικών υγρότοπων του WWF Ελλάς Καλούστ Παραγκαμιαν.
Το φαράγγι του Βενεράτου το οποίο διασχίζεται από τον ποταμό Απόλλωνα, ήταν κάποτε ένας πανέμορφος υγροβιότοπος με σπάνια χλωρίδα και πλούσια πανίδα. Σήμερα όμως ο υγροβιότοπος έχει χάσει την οικολογική ισορροπία του από τα βοθρολύματα των γύρω χωριών τα οποία επί χρόνια καταλήγουν στο φαράγγι!
Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, το φαράγγι εξακολουθεί να δέχεται τα λύματα αυτά που δημιουργούν μια εικόνα αποκρουστική αλλά και συνθήκες οι οποίες μπορεί να καταστούν επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Ζητάμε λοιπόν να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει σύγχρονη εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων, πράγμα που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της χλωρίδας και της πανίδας στον πανέμορφο υγροβιότοπο. Επίσης, το φαράγγι να καταστεί επισκέψιμο (με εξαιρετικά προσεγμένες παρεμβάσεις που δεν θα αλλοιώνουν αλλά θα αναδεικνύουν τη φυσιογνωμία του) από όσους ενδιαφέρονται να περάσουν όμορφες ώρες μέσα στη φύση.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιουνίου έχει ως εξής:
-Συνάντηση στις 10 π.μ. στην είσοδο του χωριού Βενεράτο (Υπάρχει παράκαμψη για το Βενεράτο στην εθνική οδό Ηράκλειο – Μοίρες, σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τον Εσταυρωμένο,,10-15 λεπτά με το αυτοκίνητο)
-Αναχώρηση από την είσοδο του Βενεράτου στις 10.30 πμ
-Άφιξη στον Άγιο Φανούριο που βρίσκεται στο φαράγγι στις 10.45 π.μ.
-Στον Άγιο Φανούριο υπάρχει χώρος και σκιά για όσους θέλουν να χαρούν τη φύση και να δουν ένα σημείο του φαραγγιού
-Σύντομες ομιλίες εκπροσώπων φορέων και παρουσίαση από γέροντες της περιοχής πώς ήταν το φαράγγι κατά το παρελθόν
-Όσοι το επιθυμούν μπορούν να προχωρήσουν μέσα στο φαράγγι. Θα χρειαστούν απαραιτήτως μπότες ή γαλότσες, γάντια, προστατευτικά κράνη εργασίας ή ποδηλάτου (για την πρόληψη τυχόν ατυχήματος από πτώση πέτρας)
-Συμβολικός καθαρισμός του φαραγγιού από στερεά απορρίμματα
-Θα ακολουθήσουν ώρες χαλάρωσης, κουβέντας, μουσικής και φαγητού στον Άγιο Φανούριο 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΑΣ


Σάββατο, 18 Ιουνίου στις 6:00 π.μ. 19 Ιουνίου στις 9:30 μ.μ.Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ
ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 18/06 ΣΤΗ ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ ΜΕ ΚΑΡΑΒΑΚΙ ΓΙΑ ΣΦΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΒΕΝΕΡΑΤΟ

Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΝΕΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΑΣ 18/6 ΚΑΙ 19/6 ΕΙΝΑΙ 55,00ΕΥΡΩΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ,ΤΟ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ,ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ--- ΣΦΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΚΙ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου