Δέκα νέα έργα, εκ των οποίων τα πέντε σε μάρμαρο Γορτύνης και τα άλλα πέντε σε κρητικό πωρόλιθο, ύψους έως 2,5 μέτρων, έχει στη συλλογή του ο πολιτιστικός σύλλογος Βενεράτου «Απόλλων», μετά την ολοκλήρωση του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου. Τα έργα φιλοτέχνησαν και χάρισαν στον πολιτιστικό σύλλογο εξαίρετοι γλύπτες από την Αίγυπτο, την Ουκρανία, την Ισπανία και την Ελλάδα, οι οποίοι δούλευαν επί 25 ημέρες στο χώρο του Διεθνούς Συμποσίου.
Essam Darwish Αίγυπτος «Olive tree» |
Lyudmyla Mysko «Η αρπαγή της Ευρώπης» |
Pablo Tardáguila «Εγώ είμαι» |
Χαράλαμπος Χρηστάκης "Άνθρωπος" |
Μανώλης Χαρκούτσης «Return» |
Χρήστος Τσουμπλέκας «Ζωόμορφο» |
Ν. Πετειναράκης - Νι. Κατσαμπέρη«Μυρμηγκοφωλιά». |
Αλέκος Μετζάκης |
Χάρης Σπινθάκης |
Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση λήξης του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, όπου οι γλύπτες μίλησαν για τα έργα τους και την Κρήτη καταχειροκροτούμενοι από τους ανθρώπους που πήγαν με τα παιδιά τους για να δουν από κοντά τα έργα τέχνης. Οι ξένοι γλύπτες αναφέρθηκαν με τα πιο θερμά λόγια στην κρητική φιλοξενία αλλά και το θεσμό του Διεθνούς Συμποσίου τον οποίο χαρακτήρισαν εξαιρετικά σημαντικό για την Κρήτη. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Βαγγέλη Μαραγκάκη, ενώ στην εκδήλωση μετείχε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανόλης Στρατάκης.
Οι γλύπτες φωτογραφήθηκαν μαζί με παιδιά δίπλα στα έργα τους, «εισπράττοντας» συγχαρητήρια για τη θαυμάσια δουλειά τους από ειδικούς στο χώρο της τέχνης, συναδέλφους τους εικαστικούς αλλά και το ευρύ κοινό.
Στο διεθνές συμπόσιο Γλυπτικής μετείχαν: Ο καθηγητής Γλυπτικής στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου Essam Darwish που δημιούργησε σε μάρμαρο το έργο «Olive tree» επηρεασμένος από την επίσκεψη του σε αρχαία ελαιόδεντρα του Βενεράτου. Η καθηγήτρια Γλυπτικής στο διεθνές British International School του Κιέβου Lyudmyla Mysko που δημιούργησε σε πέτρα το έργο «Η αρπαγή της Ευρώπης» και ο γλύπτης Pablo Tardáguila από την Ισπανία που δούλεψε σε μάρμαρο το γλυπτό «Εγώ είμαι». Επίσης οι Έλληνες γλύπτες Χρήστος Τσουμπλέκας που δούλεψε σε μάρμαρο Γορτύνης το γλυπτό «Ζωόμορφο», ο Μανώλης Χαρκούτσης επίσης σε μάρμαρο με το έργο «Return» και Χαράλαμπος Χρηστάκης ο οποίος φιλοτέχνησε σε πέτρα τον Άνθρωπο.
Φιλικά πήραν ακόμα μέρος δημιουργώντας σε μάρμαρο και κρητικό πωρόλιθο θαυμάσια έργα τέχνης οι καλλιτέχνες από το Βενεράτο Αλέκος Μετζάκης, Χάρης Σπινθάκης, Γιώργος Μπρόκος και Θεόφιλος Μπρόκος. Επίσης συμμετείχαν φιλικά οι απόφοιτοι της σχολής Μαρμαρογλυπτικής της Τήνου Νίκος Πετειναράκης και Νικολέτα Κατσαμπέρη με το έργο «Μυρμηγκοφωλιά».
Στο πλαίσιο του συμποσίου λειτούργησε καλλιτεχνικό - εικαστικό εργαστήριο για παιδιά από τον Κώστα Θαλασσινάκη και την Πόπη Φασουλάκη. Πολύ ωραία σκίτσα του συμποσίου δημιούργησε η Ευρυδίκη Λεκάκη.
Όσοι πήραν μέρος στην εκδήλωση περιηγήθηκαν ανάμεσα στα γλυπτά ακούγοντας θαυμάσια μουσική και πίνοντας το εκλεκτό κρασί της περιοχής που προσέφεραν τα οινοποιεία Ν. Δουλουφάκη, «Silva» Ειρήνης Δασκαλάκη, «Ιδαία Οινοποιητική» Βασίλη Λαδερού, «Ευφροσύνη» Μαρίας Τυλάκη, Γιώργου Χονδροζουμάκη, Μάρκου Παπαδάκη και της Ένωσης Ηρακλείου.
Χορηγοί της βραδιάς του συμποσίου ήταν η Ένωση Μονοφατσίου (τυρί), η Ένωση Μεσαράς (επιτραπέζιες ελιές – κηπευτικά), «Ρούβας» (νερό) και ο φούρνος Δαμιανάκη.
Μέγας χορηγός του συμποσίου ήταν η επιχείρηση Μάρμαρα Καμπουράκη ΑΒΕΕ.
Χρυσοί χορηγοί ήταν οι επιχειρήσεις ΛΕΚΑΚΗΣ- ΜΠΕΤΟΚΑΤ, Χωματουργικές Εργασίες Γιώργος Οικονομάκης, A.P. Corpis & Go LTD, MEGAPLAST, Λάμπρος – Γιώργος Α.Ε. Λ. Περβολαράκης – Γ. Κουτσομπός, Αναψυκτικά ΦΗΜΗ και Anodos plus – υπηρεσίες διαφήμισης.
Αργυροί Χορηγοί του συμποσίου ήταν οι επιχειρήσεις Interexpo Α.Ε. εισαγωγές – αντιπροσωπείες, Ευρωασφάλιση- Πρακτορείο Ασφαλειών Λεωνίδας Περράκης, Κοσμαδάκης – Από το Αλφάδι έως το Ω, Φαρμακείο Ειρήνη Παπουτσάκη, ο μηχανικός Ιωσήφ Καπελλάκης, η αγροτουριστική μονάδα Villa Kerasia και ο Κρητικός Φούρνος. Η διοργάνωση υποστηρίχθηκε επίσης από το σύνδεσμο Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου